A közleményben ismertetik: az Európában is egyedülálló, gazdaságfehérítő hatást kiváltható online árukövetési rendszer január 1-jével lép hatályba. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) revizorai, pénzügyőrei az újév első napján kezdik meg az ellenőrzéseket, azonban január 31-ig csupán szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem felhívási céllal. Az adóhatóság eddig az időpontig nem szab ki mulasztási bírságot – áll a tárca közleményében.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter kérésére a NAV – a zökkenőmentes átállás érdekében – a napokban közzétesz a honlapján egy kérdés-válasz formájú, közérthető gyakorlati útmutatót. Emellett az adóhatóság szakértő munkatársai a jövő héttől, egy külön erre a célra létrehozott e-mail címen várják az online árukövetési rendszerrel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket.

Az árukövetési rendszernek köszönhetően kiszűrhetővé válnak az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaélések, amelyek milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak. Az új kontroll minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

Pénteken a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kezdeményezésére, a teljes magyar logisztikai szakmát tömörítő Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) javaslatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, amelyben az elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer bevezetésének kéthónapos halasztását kérték.

 

 

MLSZKSZ